04 okt

d’Ye speelt John Gabriel Borkman

borkman1Bent u ook zo’n fan van series als Downton Abbey? Wij van d’Ye wel, dus wagen we ons binnenkort aan John Gabriel Borkman, een prachtig kostuumdrama van de Noorse schrijver Henrik Ibsen. Een stuk uit 1896, maar anno 2015 actueler dan ooit. Immers, het grote graaien bij de banken is nooit opgehouden.

De voormalige bankier John Gabriel Borkman leeft al acht jaar eenzaam in de bovenzaal van zijn landhuis, na drie jaar in voorarrest te hebben gezeten en vijf jaar in de cel. Tijdens zijn werkzame leven heeft hij verkeerd belegd met het geld van zijn klanten, waarmee hij honderden mensen financieel heeft geruïneerd, en ook zijn eigen gezin. Zijn vrouw Hilde heeft hem deze vernedering en schande nooit vergeven en weigert sindsdien met hem te praten. Gelukkig sprong haar zus Ella destijds voor de Borkmans in de bres. Bij de executieveiling van hun huis en bezittingen kocht zij alles terug voor haar zus en zwager. Bovendien nam zij hun zoon Erhart bij zich in huis en voedde hem liefdevol op zolang zijn vader in de gevangenis zat. 

De jaren zijn verstreken. Erhart is inmiddels volwassen en probeert wat van zijn leven te maken, terwijl de apathische Hilde heel andere plannen met hem heeft. En terwijl de megalomane Borkman zint op een comeback staat midden in de Noorse winter ineens Ella voor de deur om haar deel op te eisen. Maar zij wil iets heel anders dan Hilde verwacht. John Gabriel Borkman is een van de meesterwerken van Ibsen, ook bekend van stukken als Peer Gynt, Hedda Gabler en Bouwmeester Solness.

De rollen worden gespeeld door Steven Boegem, Simone de Boer, José Hermanides, Ben Kuenen 1, Ben Kuenen 2, Steffie van Montfort en Riet Peereboom. De regie is in handen van Mijs Heesen.

d’Ye speelt John Gabriel Borkman vier keer: op vrijdag 6 en zaterdag 7 november, en een week later op vrijdag 13 en zaterdag 14 november in De Singel. De voorstellingen beginnen om 20.00 uur, de foyer opent om 19.00 uur. De toegangsprijs bedraagt € 6,00 voor donateurs, € 10,00 voor niet-donateurs en € 7,00 voor studenten (met CJP-pas). Kaarten kunt u hier reserveren, of telefonisch via 0299-362400.

%d bloggers liken dit: