Over d’Ye

Toneelgroep d’Ye is een amateurtoneelgroep uit Edam die in 1973 is opgericht door een achttal toneelminnende vrienden. De naam d’Ye komt van het riviertje Ye, waaraan Edam in de 12e eeuw is ontstaan en haar naam heeft ontleent. Toneelgroep d’Ye is uitgegroeid tot een bloeiende toneelgroep met een groot aantal leden, jong en oud.

D’Ye probeert een breed repertoire te brengen, van klassiek tot modern, van drama tot klucht, voor volwassenen en voor kinderen. In ieder geval worden er elk jaar twee volwassenenstukken (voorjaar en najaar) en een kinderstuk (voorjaar) op de planken gezet. Plaats van opvoering is hiervoor al geruime tijd Cultureel Centrum De Singel aan de Burgemeester Versteeghsingel 5b in Edam.

Bezoekers van d’Ye beperken zich niet alleen meer tot de inwoners van Edam-Volendam want ook amateurtoneelliefhebbers van ver buiten Waterland weten d’Ye te vinden. Ook d’Ye zelf heeft reeds zijn/haar vleugels uitgeslagen want de toneelgroep is al geruime tijd actief op het Eenakterfestival in  Ilpendam maar is de laatste tijd ook zeer succesvol op Eenakterfestivals in Amsterdam, Amstelveen, Alkmaar, Schagen en Den Helder. Men kan dus met recht spreken van een actieve groep.

In de afgelopen periode werden vele -succesvolle- stukken door d’Ye opgevoerd van o.a. Edward Percy, Herman Heijermans, Neil Simon, Tennessee Williams, William Shakespeare, Agatha Christie en Maria Goos. Recensies en foto’s van deze stukken vind je elders op deze site.

Wij hopen je ooit eens als bezoeker te ontmoeten bij een van onze voorstellingen.

Namens het bestuur van toneelgroep d’Ye uit Edam.