06 apr

Midzomernachtdroom

midzomerToegankelijk, hilarisch en romantisch toneelstuk

Mooie kostuums, prachtige grime, opvallende uitspraken, maar vooral mooi spel. Toneelvereniging d’Ye laat met haar interpretatie van ‘Midzomernachtdroom’ van Shakespeare zien dat de vereniging veel talent in huis heeft. Het publiek is aangenaam verrast door het toegankelijke, hilarische en romantische stuk.

De tekst met uitleg in het programmaboekje belooft een wat ingewikkelde verhaallijn. Een duidelijk grafiekje waarin met pijlen wordt uitgelegd ‘wie het met wie doet’, maakt het al een stuk simpeler. De Edamse toneelvereniging brengt het verhaal bovendien terug naar de kern, met veel komische details en eigentijdse toevoegingen.

Pauline Kuenen valt meteen op door haar spel. Ze vertolkt de rol van Helena, hopeloos verliefd op Demetrius, maar hij ziet haar niet staan. Kuenen heeft snel de lachers op haar hand door haar hilarische, vooral nuchtere gezichtsuitdrukkingen. Simone de Boer speelt de serieuzere rol van Hermia. Dat doet ze erg geloofwaardig. De vlinders in haar buik zijn bijna waar te nemen. Ook wanneer ze radeloos is, komt ze overtuigend over. Van Erik Vlugt wordt veel gevraagd. Hij speelt, net als een aantal andere spelers, meerdere rollen. Zeer uiteenlopende karakters zet hij neer. Vooral als amateurtoneelspeler Dries Knekel kan Vlugt zich uitleven. Hij lijkt geen moeite te hebben met alle karakterwisselingen. Ben Kuenen speelt Demetrius en Cor Spaan. Beide personages zijn vrij onopvallend. Maar Kuenen valt geen moment uit zijn rol. Rietje Leuvelink mag wel trots op zichzelf zijn. De zelfingenomen amateurtoneelspeler Klaas Spoel zet ze heel overtuigend en komisch neer. Leuvelink toont zich met haar rollen een echte komediante. Joukje de Jong speelt de onheilstoker Puck. Ze heeft daar duidelijk veel plezier in. De Jong is prachtig opgemaakt en ze komt over als een energieke, vrolijke boskabouter.

Eigenlijk draait het allemaal om Theseus en Hippolyta, de hertog en zijn verloofde. Maar Rob de Wijn en José Vlak komen alleen aan het begin en het eind even in beeld. Vlak speelt ook de rol van regisseur Piet Haspel die alles moeizaam in goede banen probeert de leiden. Riny Lacunes moet zich achter de coulissen heel wat keren snel omkleden. Haar personages Elf en Ed Leuter zien er heel anders uit en wisselen elkaar best vaak af. Nico Kemper maakt als ‘muur’ een goede indruk.
NHD, Elly Molenaar

Hilarische Shakespeare-uitvoering d’Ye

Met viermaal een goed gevulde zaal in buurthuis de Singel is de overstap voor toneelvereniging d’Ye van het vertrouwde Damhotel richting Keetzijde naar wens verlopen. Spelers en medewerkers kunnen met tevredenheid terugblikken op een vrolijke uitvoering van ‘Midzomernachtdroom’ van de legendarische toneelschrijver Shakspeare.

‘Midzomernachtdroom’ gaat over de liefde, jeugd en intriges. In de bossen rond Athene dwalen vier verliefde zielen, op de vlucht voor hun ouders, de strenge wetten en elkaar. Daaromheen dwalen weer andere geesten, de een minder oprecht dan de ander. Terwijl de elfenkoning en –koningin een echtelijke ruzie uitvechten, ten koste van de vier jeugdige geliefden, en een bijzonder amateurgezelschap ‘stiekem’ in het donkere bos oefent voor de bruiloft van Theseus, hertog van Athene, en zijn Hippolyta, vinden er allerlei krankzinnige en vermakelijke misverstanden plaats op het moment dat Puck, een knappe, maar manipulerende nimf, letterlijk kruid in de ogen van de hoofdrolspelers gooit.

d’Ye heeft met Rietje Leuvelink een groot talent onder haar leden. Vooral in de rol van Klaas Spoel, de overenthousiaste toneelspeler, weet zij de lachers op haar hand te krijgen. Ook Puck (Joukje de Jong) speelt zeer naturel, evenals Pauline Kuenen (Helena). Simone de Boer zet overtuigend de rol van de verliefde en knappe Hermia neer. En dat Nico Kemper goed kan spelen, wisten de bezoekers van d’Ye al enige jaren.

In relatie tot een eenvoudig maar zeer effectief decor, ontpopt zich een aangename voorstelling met als hoogtepunt de uitvoering van het uit simpele lieden bestaande amateurgezelschap, dat het publiek vooral niet wil verrassen!
Stadskrant

Toneelvereniging d’Ye vermaakt publiek met ‘Midzomer Nachtdroom’

Dromen, verbeeldingen, werkelijkheid, met daarnaast veel beweging op het toneel en in de zaal, deze aspecten waren aanwezig bij het toneelstuk ‘Midzomer Nachtdroom’. Deze Shakespeare-komedie wordt op de planken gebracht door toneelvereniging d’Ye onder regie van Jacomine de Visser. Daarbij waren elementen van klassiek en komedie door elkaar heen verweven. Samenvattend is het een bijzonder toneelstuk met vele verrassingen.

Ieder toneelstuk van d’Ye is het moeilijk om over het gebrachte spel van de spelers te schrijven. Ook tijdens dit toneelstuk zijn alle acteurs in goeden doen en zij zetten hun personages goed neer op het podium. Daarbij hebben zij enige vrijheid wat betreft de uitbeelding en tekst.

Om enkele indrukken van de spelers te schetsen: Rietje Leuvelink met verrassende tekstuitspraken (afwachtend en zeer direct). Erik Vlugt kon zich in het laatste deel van het toneelstuk geheel uitleven als komiek, samen met Ben Kuenen. Vooral de rijmtekst is geweldig. Rob de Wijn speelde een rol die hem op het lijf geschreven was: een serieus toezien houdend persoon. De tekstvastheid was uitstekend van alle spelers.

Dit kwam des te meer naar voren bij Joukje de Jong, die zich vol zekerheid richtte naar de zaal toe. José Vlak, Simone de Boer, Pauline Kuenen, Riny Lacunes en Nico Kemper brachten wat het Edamse publiek van hen verwacht op de bühne.
NIVO

 
Gespeeld 28 & 29 maart en 4 & 5 april 2008
Spelers Ben Kuenen I, Erik Vlugt, Joukje de Jong, Nico Kemper, Rietje Leuvelink, Riny Lacunes, Rob de Wijn, Simone de Boer, José Vlak, Pauline Kuenen
Regie Jacomine de Visser
Licht & Geluid Kees Runderkamp & Maarten Groot
Kleding Reba Bense
Decor Marc Spaans, Ron van Tuijl, Steffie van Montfort, Remco van Poelgeest, Arthur Kartsen, Erik Vlugt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: