07 mrt

Geruchten

Damhotel bol van geruchten

affichegZaterdag jongstleden vond de eerste uitvoering plaats van het nieuwe stuk van toneelvereniging d’Ye. Voor aanvang van deze komedie ging het gerucht dat de toneelvereniging doelbewust informatie over deze klucht en de bedoelingen van de schrijver (Neil Simon) heeft achtergehouden om het voor de recensist van een (niet nader omschreven) dagblad niet al te gemakkelijk te maken. Dat de komische, absurdistische dialogen ook een maatschappij-kritische kijk vormden op de hogere klassen van het hedendaagse Amerika, drong dan ook pas door ná de voorstelling, toen het gerucht waarheid bleek. Met of zonder deze wetenschap: `Geruchten’, het nieuwste stuk van d’Ye, is een aanrader. Een ontspannen avondje uit met komische teksten, scherp spel en een wonderlijk einde. Globaal is het verhaal, dat de spraakmakende naam `Geruchten’ draagt, simpel. Vier stellen, duidelijk van snobistische signatuur, zijn uitgenodigd op het huwelijksfeest van hun vrienden Charley en Myra. Zij vormen al weer tien jaar een koppel. De geruchten gaan alleen dat hun huwelijk niet meer zo lekker loopt. Maar ja, dat kunnen ook gewoon de bekende roddelverhalen van de tennisclub zijn. Ken (Paul van Kaathoven) en Chris (Maartje Sloots) arriveren als eerste op het feest. In de afschuwelijk protserige huiskamer van een buitenverblijf heerst een sfeer van paniek. Er lijkt namelijk iets ernstigs gebeurd met de feestvarkens. Terwijl Charley gewond is geraakt door een geweerschot, is Myra zelfs spoorloos verdwenen. Wat er in godsnaam gebeurd is, blijft ook voor de vrienden een raadsel. Charley is, hoewel niet ernstig gewond, dusdanig van slag dat nader commentaar niet mogelijk is.

Verkeerde vrienden
geruchtenAls de volgende bezoekers zich aandienen, blijkt waarom Ken en Chris zo spastisch doen over het voorval. De politie wordt niet ingeschakeld omdat Charley waarnemend burgemeester is van New York. Een grote jongen in de landelijke politiek met veel (verkeerde?) vrienden en zeker een aantal duistere vijanden. Ook Lenny (Ed Koorn) en Claire (Steffie van Montfort) worden uiteindelijk deelgenoot van de raadselachtige gebeurtenis. Gedeelde kennis maakt wijzer, zou je zeggen, maar de paniek breekt nu volledig uit. Wat is er precies gebeurd, wat kan ons overkomen, waar is toch Myra en wat heeft dit voor gevolgen voor Charley’s carrière en onze posities? Vragen die door het viertal eigenlijk alleen maar met roddel en achterklap en vage vermoedens worden beantwoord. Die vragen worden er zeker niet minder op als weer een echtpaar zich bij de gasten voegt. De excentrieke Cookie (Riet Peere-boom) en haar boterzachte man Ernie (Nico Kemper) voelen snel aan dat er iets niet klopt. Zonder de gastheren en zonder personeel (waar zijn zij eigenlijk gebleven?) besluit het gezelschap om dan maar zelf te gaan koken. “Zoals vroeger toen we nog niet rijk en succesvol waren”. Dat het hier om (zakelijk) succesvolle mensen gaat, blijkt wel als de laatste gasten voor het feest arriveren. Want ook de ongelukkige Cassie (José Vlak) en haar gewiekste echtgenoot de politicus Glenn (Erik Vlugt) hebben ambities, gedragen zich gedistantieerd en bezitten veel geld en middelen om het lege bestaan nog enige invulling te geven.

Bizarre monoloog
Als uiteindelijk toch maar iedereen op de hoogte wordt gesteld van het voorgevallene en het feest is verworden tot een `bord op schoot’ diner, breekt de paniek volledig uit wanneer de politie op het landgoed verschijnt…Hierna ontspint zich een meesterlijke, bizarre monoloog, opgevoerd door de als gastheer verkleedde Lenny. Horen wij hier de waarheid over Myra en Charley?

Stoorzender
‘Geruchten’ is een komisch stuk vol met dialogen. Het knappe van de spelers van d’Ye is dan ook dat zij het publiek van begin tot eind vast weten te houden. Helaas vormde zaterdag de enige stoorzender de techniek. Dit keer geen onverstaanbare teksten maar te harde decibellen als gevolg van de op het gelaat geplakte zendmicrofoontjes. Als Paul van Kaathoven dan ook nog eens een (tijdelijk) dove Ken speelt dan tetteren je oren nog uren na afloop. Verder lof voor het vertoonde spel! `Geruchten’ is nog te zien op vrijdag 23 en zaterdag 24 maart in het Damhotel vanaf 20.00 uur.

Het gerucht gaat overigens dat Maartje Sloots echte cognac drinkt tijdens het stuk en dat Paul van Kaathoven blijvend letsel aan de voorstelling heeft overgehouden. Ook werd er zaterdagnacht gefluisterd dat Ed Koorn en Steffie van Montfort (weer) verliefd zijn en Nico Kemper zijn geld verdient met halfzachte adviezen. In ieder geval werden dit weekend de vermoedens bewaarheid dat Riet Peereboom fysiek niet meer in staat is om op het podium te staan (jammer!) Naar een plaatsvervangster wordt nog gezocht. Zeker is wel dat d’Ye-voorzitter Erik Vlugt zich in de plaatselijke politiek gaat storten. En of Jose Vlak lid is geworden van een sekte? Ik heb zoiets gehoord. Ben Kuenen en Jasmijn Meeder zeker niet. Maar of hun beoogde promotie er na zaterdag ooit nog zal komen? Ik betwijfel het!
Stadskrant, Luc v.d. Berg


UitgevoerdVoorjaar 2001
SpelersMaartje Sloots, Paul van Kaathoven, Ed Koorn, Steffie van Montfort, Nico Kemper, Riet Peereboom, Erik Vlugt, José Vlak, Ben Kuenen, Jasmijn Meeder
RegieHans Keijzer
Licht & GeluidMaarten Groot, Mink Broeze
KledingCarla Kienhuis
DecorMieke van Reede, Jochem Hermanides, Arthur Karsten, Arjan Buijten, Erik Vlugt, Henk van Montfort, Ben Kuenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: