01 mrt

Het geheim van de Rommelman

rommelman-afficheToch maar zwaaien naar zoonlief in de zaal

Toneelvereniging d’Ye zet met ‘Het geheim van de rommelman’ een spannend en leuk toneelstuk voor kinderen op de planken. De acteurs leven zich allen goed in hun rol in, zodat ze overtuigend spelen. De kostuums en grime zijn mooi en toepasselijk, evenals de decors. Het jonge publiek wordt extra bij het spel betrokken door vragen van de spelers, maar het roept ook als er niets gevraagd wordt. Diederik Prulbak (Rik Duijvendak) lijkt op het eerste gezicht helemaal geen bange, verlegen jongen, wanneer we hem zien vechten met een droombeeld. Maar zodra de bel van de winnkel gaat, verstopt hij zich zo snel hij kan. Duijvendak geeft met zijn wegkijkende blik en kromme houding zijn verlegenheid goed weer. Als sterke man ziet hij er meer lachwekkend uit dan sterk, maar dat past ook heel goed bij zijn rol. Het bloemenmeisje (Pauline Kuenen) is een vrolijk, huppelig meisje, dat elleen af en toe iet té serieus kijkt. Ze reageert het meest op reacties uit de zaal. Haar sprekende kat (Riet Peereboom) heeft een fraai pantervelltje met bontjas aan en is goed geschminkt. Haar kapsel met kattenoren past daar prachtig bij en uiteraard zijn ook haar bewegingen en houding soepel en katachtig. Ze zingt niet zo slecht als de anderen doen voorkomen. Gerro Roskam is met zijn rode jas met epauletten en gouden knopen een echte circusdirecteur, bij wie de hoge hoed niet ontbreekt. Aangezien hij de kwaaie pier is in het stuk, keren de kinderen zich tegen hem. Blijkens zijn trillende handen is hij wel wat nerveus, maar hij brengt zijn rol met verve. Vooral de waterspuitende bril van clown Pinky (Irma Mellenberg) is bij de kinderen een groot success en die wordt dan ook veelvuldig gebruikt, zowel naar de zaal als naar de directeur. Ze heeft de meeste humor in haar rol, die vooral in haar angst voor de directeur naar buiten komt. Erik Vlugt speelt de oude eigenaar van een rommelwinkel, wat hij verdienstelijk doet. Zijn kromme, bibberende houding en beverige stem maken hem geloofwaardig. Hij laat zich niet teveel afleiden door zijn zoontje in de zaal, dat pappa blijft roepen tot er (onopvallend) naar hem gezwaaid en geknipoogd is. Alleen voor kinderen? Ook leuk voor ouders!
NHD, Faralda Houthuijsen

Kinderen in de ban van het toneelstuk ‘Het geheim van de Rommelman’

Beleving in de rol, is hetgeen je moet bezitten en hebben als speler voor het ten tonele brengen van een kindertoneelstuk. Je helemaal in de peroon of het dier inbeelden, en de rol zo neerzetten, dat het goed overkomt bij de jeugd. En als dan bij spanning de reacties van de kinderen in dezaal diret, luidruchtig en aangevend zijn, dan kan gesproken worden van een geslaagd kindertoneelstuk.

Nu, de spelers van de Edamse toneelvereniging d’Ye hebben afgelopen weekend tijdens de drie voorstellingen in het Damhotel daaraan voldaan. Uitstekend geacteerd werd door gerro Roskam (als circusdirecteur) en Riet Peereboom ( als sprekende kat). Ook de overige rollen, gespeeld door Rik Duijvendak, Pauline Kuenen, Erik Vlugt en Irma Mellenbergh, werden voortreffelijk neergezet. Daarbij had Irma de rol van een nuchtere, afwachtende clown, die zij prachtig speelde en op het podium neerzette. Het stuk ‘Het geheim van de Rommelman’ kende een kleurrijke act, zowel wat betreft de kleding met pruiken en decor, waarbij muziek en zang niet ontbrak. Zoals ieder jaar was de regie in handen van Paul de Boer, die de kinderen weer in een sprookjeswereld bracht.
NIVO


Uitgevoerd: voorjaar 2007
Spelers: Riet Peereboom, Pauline Kuenen, Rik Duijvendak, Erik Vlugt, Irma Mellenberg, Gerro Roskam
Regie: Paul de Boer
Souffleur: Paul de Boer
Licht & geluid: Kees Runderkamp, Maarten Groot
Decor: Lissy Lutz, Arjan, Ron van Tuijl, Remco van Poelgeest

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: