01 mei

Moorddiner 2000

moorddiner2Millennium Moordcomplot: smakelijk eten

Nee, er gaat niet echt bloed vloeien volgend jaar mei in het Damhotel. Hooguit vloeien er de nodige boe’ye-es’ wijn en wellicht een beetje toneelbloed. Wat is er aan de hand? Toneelvereniging d’Ye organiseert in de eerste meimaand van het nieuwe millennium een avondvullende ‘voorstelling’ in de vorm van een moordcomplot, op te lossen door mensen tijdens een smaakvol diner. Locatie: de Keizerskamer van het Damhotel. Dat wordt gezellig puzzelen à la Agatha of Sherlock onder het genot van een heerlijk diner. Het is weer eens heel wat anders dan een gebruikelijk avondje toneel met d’Ye. En het is meteen ook illustratief voor de continue drang van de regisseur en 35 spelers van d’Ye om het publiek elk seizoen opnieuw te verrassen. Niet alleen met de keuze voor bijzondere stukken, maar ook door het publiek steeds op een andere, uitdagende manier bij de voorstelling te betrekken. Erik van Vlugt en Steffie van Montfort van d’Ye leggen een en ander uit.

Gouden idee
Erik: “Richard Plat van het Damhotel was op zoek naar nieuwe manieren om het restaurant te promoten. En zelf zijn we voortdurend bezig met verschillende manieren van toneelmaken. En we wisten al dat professionele toneelmakers met moordcomplotten mensen zelfs hele weekeinden weten te vermaken. Toen dachten wij: meteen voorstellen aan Richard, want het is een gouden idee. Ik moest meteen denken aan Veronica: meimaand moordmaand.”

Driegangen diner
Steffie: “Richard was meteen enthousiast. Hij zorgt voor een driegangen diner met wijn en koffie toe. En wij zorgen er met tien spelers voor dat het diner een zeer speciaal karakter krijgt doordat men een moordcomplot moet oplossen. Volgens mij wordt het verschrikkelijk leuk.”
Erik: “We doen de avond in totaal zes keer. Per keer zijn er twintig plaatsen. Twintig couverts dus. En de avonden vallen alle zes op zaterdag en zondag, van zeven uur tot ongeveer tien uur. Na tienen natuurlijk nog even nagenieten en nababbelen.”
Steffie: “Het deel van de baten dat ons toekomt, vloeit naar de verenigingskas. Daar gaan we dan zendermicrofoons voor kopen. Tegenwoordig heeft een beetje vereniging die gewoon in huis. Je kunt daar lekker vrijuit mee acteren en je bent overal goed verstaanbaar.”

Zendmicrofoons
Erik: “Bij de Toverbal hebben ze er ook al een handvol. Ze zijn jammer genoeg erg duur. Dus als wij er straks ook een paar hebben, kunnen we mooi samendoen met de Toverbal. Iedereen blij. Het moordcomplot gaan we zelf bedenken. Je moet dan denken aan ‘Tien Kleine Negertjes’ van Agatha Christie of het spel Cluedo. Je hebt een simpele verhaallijn nodig met een stuk of tien verdachten. Elk personage is om een aantal redenen verdacht. De twintig gasten krijgen telkens nieuwe aanwijzingen, maar pas tegen tienen mag de slimste van het gezelschap erachter komen wie de dader is. We doen het moordcomplot met de tien mensen van d’Ye die het beste kunnen improviseren. Want je moet natuurlijk wel weten wat je doet. Je moet drie uur lang adequaat kunnen reageren zonder te veel te verraden.”

Vooruitstrevend
Steffie: “Deze opzet past goed in ons streven om elk jaar nieuw en anders te zijn. Tegenwoordig moet je er gewoon meer voor doen om het publiek te boeien. Vroeger zat het twee keer per jaar gewoon standaard vol bij de voorstellingen. Tegenwoordig is er een ruim aanbod in van-alles-en-nog-wat en hebben veel mensen minder tijd. Je moet elke keer je beste beentje voorzetten. En dat doen we. Graag.”
Stadskrant

moorddiner1

‘Wie goed oplet, kan de moordenaar aanwijzen’

“De onvermijdelijke moord wordt gepleegd. Het is aan de gasten om goed op te letten, zodat ze die moord uiteindelijk kunnen oplossen”, aldus Ben Kuenen van toneelvereniging d’Ye uit Edam. De vereniging heeft in het Edamse Damhotel een reeks van zes voorstellingen van haar toneelstuk het ‘Millennium Moord Mysterie’, dat inmiddels binnen de vereniging de naam ‘Over Lijken’ heeft gekregen. “De gasten zitten als collega’s van elkaar in de zaal. Ze krijgen een diner aangeboden en tijdens het etentje gebeuren er verschillende dingen, waardoor duidelijk moet worden wie de moord heeft gepleegd”, zegt Kuenen. “Als toneelvereniging hebben we daar veel voor moeten oefenen, omdat deze manier van toneelspelen om een sterk improviserend vermogen vraagt. Alle spelers hebben hard gewerkt om in hun karakterrol te groeien. Uiteindelijk is het een sterk stuk geworden.” Het Millennium Moord Mysterie wordt gespeeld in het Damhotel, dat het thuishonk is van de Edamse toneelvereniging. “Anderhalf jaar geleden zijn we er al mee begonnen. Het idee kwam vanuit het bestuur om eens een keer iets heel anders te gaan doen. Als concept is het nieuw voor ons, wat het heel spannend en uitdagend maakt”, aldus Kuenen. Van de zes voorstellingen die d’Ye in het Damhotel geeft, zijn drie avonden al uitverkocht. Voor de overige voorstellingen is nog een beperkt aantal kaarten te koop. Kuenen noemt het toneelstuk bij voorbaat al een succes. “We gaan niet op toernee, maar gezien de belangstelling geven we in het najaar waarschijnlijk nog een aantal voorstellingen. Die worden dan wel van een ander verhaal voorzien.”
NNC, Jeroen van Els

Moord in het Damhotel

Het Damhotel beleeft onrustige weekenden. Afgelopen vrijdag startte een serie van zeven voorstellingen door toneelvereniging d’Ye waarbij bezoekers van het restaurant op zoek moeten naar de dader van een moordpartij. Het ‘Millennium Moord Mysterie’ is een uitdaging voor de leden van d’Ye: nog nooit was de afstand tussen publiek en spelers zo klein. De komende twee weekenden is nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar voor het ludieke arrangement van het Damhotel. Over de inhoud zullen we dan ook niets verklappen. Wel kan vermeld worden dat het publiek zich het afgelopen weekend prima vermaakt heeft. Veel humor en improvisatie, een leuk verhaal, veel onverwachte momenten en uiteraard een heerlijk bedrijfsdiner ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de firma Duisenberg B.V. (wereldmarktleider in de rolatorbranche). Tekstschrijvers Hans Keijzer en Wijnand Visser hebben op vakkundige wijze een raadselachtig stuk geschreven, dat de kijker tot het laatste moment in spanning houdt over wie nu toch de dader kan zijn. Aan het einde van het diner (en dan is het al half twaalf) kunnen de gasten raden wie de dader was en vooral door welke aanwijzing zij op het spoor zijn gebracht. Degene die het dichtst bij deze aanwijzing komt, verdient nogmaals een diner (voor twee personen) in het Damhotel, op kosten van het gastvrije restaurant. Waarschijnlijk zal in het najaar, bij voldoende belangstelling, een reprise van deze moordvoorstelling plaatsvinden.
Stadskrant


Uitgevoerdmei 2000,mei 2001 en december 2001 Singelfestival
CastIscha Hijmans, Martine Hamstra, Erik Vlugt, Paul van Kaathoven, Hans de Jong, Maartje Sloots, Ben Kuenen, Brigitte Lang, Jitske Ooms, Mieke van Reede, Frans Vlugt, Hans Keijzer, Wijnand Visser, Maaike van Strijen, Pieter Leek, Jasmijn Meeder, Peter Sloots
Regie & VerhaalHans Keijzer & Wijnand Visser

%d bloggers liken dit: