01 mrt

Soep met Magie

affichesoepmagieMagiepoeder van Fortunia geeft d’Ye pit

Veel kinderen en ouders worden teleurgesteld, want bij de ingang hangt al een briefje aan de deur met de mededeling dat de voorstelling van d’Ye is uitverkocht. Toch zijn er mensen die het nog proberen, maar zonder resultaat. De kindervoorstellingen van de toneelvereniging zijn dan ook zeker de moeite waard om bij te wonen met de spannende en tegelijk humoristische verhalen. Daarbij is het spel van de acteurs van hoog niveau en valt er ook voor de oudere begeleiders heel wat te lachen.

Dit keer zet d’Ye ‘Soep met Magie’ op de planken. Gemene fee Secretia ziet haar kans schoon om het hof van koning Engelbert te betoveren en de macht te grijpen. Zo kan zij de onderdanen belasting laten betalen en die in eigen zak steken. Gelukkig is prinses Isolde niet vatbaar voor de slechte bedoelingen van Secretia, doordat zij als enige soep heeft gegeten waar magiepoeder van de goede fee Fortunia in beland was. Zij stelt zich ten doel alle problemen op te lossen. De spelers hebben allen ongeveer even grote rollen en niemand hoeft voor een ander onder te doen. Paul van Kaathoven zet een geweldige prestatie neer als de vrolijke koning Engelbert. Hij overdrijft zijn spel zo, dat de kinderen echt om zijn personage kunnen lachen, maar zonder de koning belachelijk te maken en zijn geloofwaardigheid te laten verliezen. Riet Peereboom is geheel in het zwart gekleed de gemene heks Secretia. Hoewel zij met haar stem en gebaren behoorlij] dreigend overkomt, schijnen dj kinderen in de zaal haar niet eng te vinden, aangezien ze ooi haar wijzen waar zij haar slacht offers zou kunnen vinden. Voor wat extra humor in het stuk zorgen de kinderen Jut en Jul. De beide vertolkers geven hun karakters duidelijke eigenschappen mee: Pauline Kuenen is de slimme Jut, hoewel met een ietwat suffig gezicht, en Simone de Boer is de dommige Jut, die alles doet wat Jut zegt.

Er is geen doek, dus moet de decorwisseling in het zicht van het publiek worden voltrokken Dat wordt op een leuke manier opgelost door er enigszins een zwijgend spel van te maken me af en toe rare bewegingen of blikken de zaal in. Met het goede verhaal zonder veel afleidingen van de hoofdlijn, de goed gegrimeerde, vrolijke personages in fraaie kostuums en het fantastische acteerwerk van alle spelers heeft d’Ye weer bewezen geknipt te zijn voor het toneel.
NHD, Faralda Houthuijsen


Uitgevoerd: voorjaar 2009
Spelers: Riet Peereboom, Rik Duijvendak, Irma Mellenberg, Marjolein Schilder, Paul van Kaathoven, Pauline Bras, Suzanne Bras, Simone de Boer
Regie: Hans de Jong
Licht & geluid: Kees Runderkamp, Maarten Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: