10 nov

Nu even niet, nu even wel

newnenZwartgalligheid van hoog niveau 

De titel mag dan niet zo veelzeggend zijn, het beeld dat geschapen wordt in de tragikomedie ‘Nu even wel, nu even niet’ van scenarioschrijfster Maria Goos heeft voor iedereen iets herkenbaars. Toneelgroep d’Ye uit Edam speelde al eerder werken van Goos: ‘Familie’ en ‘Cloaca’, opgevoerd in respectievelijk 2001 en 2010, vertonen eenzelfde zwartgallige boventoon. ‘Nu even niet, nu even wel’ kent naast de droge humor echter ook een ontroerend aspect. Iedere eerste vrijdag van de maand zitten vier oude studievrienden in een restaurant, mijmerend over het verleden en filosoferend over de vraag waar het precies fout gelopen is in hun leven. De heren kampen stuk voor stuk met huwelijken waar de glans allang vanaf is. Na forse hoeveelheden wijn wordt steeds weer duidelijk dat de frustraties over hun vrouwen ook frustraties over hun eigen persoonlijkheden zijn. De heren zijn behoorlijk hard in hun oordeel over elkaar – blijkend uit vlijmscherpe dialogen – maar de mannelijke vriendschap lijkt sterker te zijn dan het verraad dat over en weer gepleegd is. Dat blijkt vooral wanneer rokkenjager Michiel zijn vrienden vertelt dat hij ongeneeslijk ziek is. Als de drie overgebleven mannen een aantal maanden later opnieuw in het restaurant zitten, herleven ze de periode waarin ze elkaar afwisselden aan het ziekbed van hun vriend. Een hersentumor was echter niet het enige geheim waar Michiel mee rondliep: na zijn dood ontdekt zijn weduwe Heleen dat hij twee jaar lang een affaire had met twintiger Marieke. Samen met haar zus Lia en haar beste vriendin Caroline besluit Heleen om Marieke te ontmoeten in het restaurant waar de mannen altijd zaten. Het contrast tussen mannenvriendschappen en vrouwenvriendschappen wordt tijdens de ontmoeting krachtig uitgelicht. De humor waarmee beide groepen de moeilijke situatie aanschouwen is echter gelijkend. D’Ye verdient een grote pluim voor de regie en het spel – het stuk kent ellenlange scenes met snelle dialogen die feilloos worden uitgevoerd. Bovendien weten zowel de dames als de heren de emoties schijnbaar moeiteloos op het publiek over te brengen. Zo’n professioneel niveau verdient eigenlijk een groter podium.
NHD, Susan Sjouwerman

Foto's: Reba Bense & Erik Vlugt

Toneelstuk d’Ye met veel herkenbaarheid van vrienden en vriendinnen onder elkaar.

Het toneelstuk “Nu even niet, Nu even wel” dat ten tonele gebracht werd door toneelvereniging d’Ye op vrijdag 1 november en zaterdag 2 november in De Singel, ging over vier oude studievrienden die elkaar iedere maand treffen in een restaurant. Hier komen ze bijeen om te eten en te drinken, waar naast de herinneringen van vroeger ook het huidige wordt besproken, zonder gezeur van de vrouwen. Grote verhalen over de eerste ontmoeting, over de vrouwen, de liefde, seks en het vallen in een groot gat komen hierbij aan de orde. Maar ook zijn er verwijten onder de vrienden en dat allemaal onder het genot van een glas rode wijn met als einde van de bijeenkomst dat Michiel een belangrijke mededeling aan de vrienden doet. Deze eerste scene van het toneelstuk met de vrienden bracht je als publiek in het verhaal. Na de pauze komt dan de bijeenkomst van de vrouwen, die anders is dan men als publiek doet verwachten. Het speelt zich af in hetzelfde restaurant als van de vrienden. Hier speelde als rode draad door het stuk de minnares van de inmiddels ontvallen Michiel en de daarbij beschuldigde tekortkomingen van Heleen. Ze hadden wel even een appeltje te schillen met minnares Marieke, al was Heleen (de weduwe) nogal mild over de verhouding en zij wilde een dialoog aangaan. Het sterke van het tweede bedrijf was dat men als publiek in het verhaal meeging. Dit kan als een verdienste voor de dames aangerekend worden, mede door het goede spel. Het toneelstuk wordt voortreffelijk neergezet door de leden Paul van Kaathoven, Nico Kemper, Ben Kuenen 1, Ben Kuenen 2, Suzanne Bras, José Hermanides, Pauline Kuenen en Steffie van Montfort. De regie is in handen van Jacomine de Visser. Komende vrijdag en zaterdag wordt “Nu even niet, Nu even wel” om 20.00 uur nog opgevoerd in De Singel. Voor de toneelliefhebbers is een bezoek hieraan zeker aan te raden.
NIVO

Gespeeld: 1, 2, 8 & 9 november 2013
Spelers
: Paul van Kaathoven, Nico Kemper, Ben Kuenen 1, Ben Kuenen 2, Suzanne Bras, José Hermanides, Pauline Kuenen, Steffie van Montfort
Regie: Jacomine de Visser
Regieassistent: Rietje Leuvelink
Productie: Riny Lacunes
Licht & Geluid: Cor Driesten & Maarten Groot
Kleding: Reba Bense

%d bloggers liken dit: