15 feb

Voor twaalven thuis

affichevJong Edam gaat op in moderne Assepoester

,,Achter je! Néé, links”, klonk het uit tientallen schreeuwende kinderen in de zaal. ‘Voor twaalven thuis’, een eigentijdse versie van het sprookje Assepoester, was niet alleen grappig, maar op sommige momenten ook heel spannend. De dertien spelers van toneelvereniging d’Ye zetten het afwisselende stuk met zichtbaar veel plezier neer voor een net zo enthousiaste zaal vol kinderen. Het bekende verhaal over de ‘dienstmeid’ Assepoester, die er uiteindelijk met de prins vandoor gaat, werd door d’Ye op een moderne en hectische manier vertolkt. Nadat Baron Aendegrondt, Cindy’s vader en overtuigend neergezet door Hans de Jong, beroofd is van al zijn geld en juwelen van zijn overleden vrouw, besluit hij te trouwen met de schatrijke Medusa (Jitske Ooms). Zij blijkt echter al snel niet meer te zijn dan een bazig loeder dat zijn dochter behandelt als een ordinaire dienstmeid. De Jong laat zich door Ooms helemaal betuttelen en heeft al gauw niets meer in te brengen. Gelukkig staat Cindy er niet alleen voor. Ze kan rekenen op de steun van huisknecht Knoop (Gerro Roskam), die er later voor zorgt dat het sprookje goed afloopt. Hoofdrol Cindy, gespeeld door Riny Lacunes, kon rekenen op een boel medeleven vanuit de zaal. Vooral toen ze door haar gemene stiefzusjes Arsenica en Demonica (Wil Heerland en Nel Bakker) weer een klusje in haar maag geschoven kreeg. Heerland en Bakker leken als gemene, maar vooral ook lelijke gezusters helemaal thuis in hun rol. Met veel passie speelden ze voor de meelevende zaal. De kinderen keken hun ogen uit toen tovenaar Paul van Kaathoven voor Cindy een koets met paard en al de zaal in toverde. Met zijn prachtige kostuum, dat een kruising leek tussen dat van een hofnar en een hippe zwerver, was hij zonder meer het meest komische element in het hele stuk. De kleine details die Van Kaathoven aan zijn spel toevoegde, maakte iedereen aan het lachen. Ook prins Reinhart, Rik Duyvendak, met zijn knecht Dandini, Erik Vlugt, lukte dat aardig. De gemene Rits (Rob de Wijn), die er op het laatst met de buit vandoor wilde gaan, zorgde voor een spanningselement. De spanning liep zo hoog op, dat een meisje in de zaal helemaal naar het podium rende om Rits zijn snode plannen te verklappen aan Knoop. Die luisterde niet zo goed, maar wist het geheel uiteindelijk toch tot een goed einde te brengen.
NNC, Elly Molenaar

 

Zang, dans en spanning bij kindertoneelstuk ‘Voor twaalven thuis’

‘Voor twaalven thuis’, het kindertoneelstuk wat afgelopen weekend ten tonele werd gebracht door toneelvereniging d’Ye in het Damhotel. Drie volle zalen jeugd en ouders genoten van een fantasie-sprookjesverhaal gebaseerd op het sprookje Assepoester. Cindy, verlangend naar een feest, wordt tegengehouden door haar twee stiefzusters en meer gezien als een dienstmeid, krijgt hulp van de thuisknecht en tovenaar. Uiteindelijk ontmoet zij toch de prins op het balfeest. Dit is in het kort het verhaal. Alle spelers/sters gingen geheel in hun rol op, wat oversloeg op de aanwezige kinderen in de zaal die met aanwijzingen en roepen hulp boden. Dat was fantastisch om te zien en te horen. Het leuke van dit kindertoneelstuk was dat ook drie kinderen op het toneel er deel van uit maakten. Verrassend was hoe de tot prinses omgetoverde Cindy per koets getrokken door een paard de zaal uitging richting balfeest. Een zeer verrassend scenario. Dit keer geen namen van de spelers/sters, omdat iedereen geweldig acteerde. Prachtig waren ook de kostuums en de pruiken die werden gedragen. Het decor kende ditmaal eenvoud maar zeker zo doeltreffend. Ook de bijpassende muziek was goed afgestemd. Een compliment aan de leden van toneelvereniging d’Ye en regisseur Paul de Boer voor weer een voortreffelijk kindertoneelstuk, dat de kinderen weer twee leuke en spannende uurtjes bezorgde.
NIVO 

twaalven

In de ban van het sprookje

De Edamse jeugd heeft meer dan genoten van de voorstelling van d’Ye. De zaal van het Damhotel was tot drie keer toe gevuld met kinderen en hun ouders, die genoten van ‘Voor twaalven thuis’. Het kindertoneelstuk was gebaseerd op het bekende sprookje van Assepoester dat voor deze gelegenheid in een modern jasje gestoken was. Met veel spanning en humor wisten de spelers van de Edamse toneelvereniging hun jeugdige publiek bij het verhaal te betrekken. Tot en met de laatste minuut zaten de kinderen dan ook op het puntje van hun stoel. Tot meerdere keren aan toe kwam er uit de zaal veel respons op hetgeen zich op het podium afspeelde en dat is op zich al een groot compliment voor de spelers. Ook het volwassen publiek was zeer te spreken over de invulling van het toneelstuk. Met name de vele verrassingselementen gaven aan het welbekende sprookje een geheel eigen invulling.
Het Weekblad 


Uitgevoerd: 15/16 februari 2003
Spelers: Nel Bakker, Paul van Kaathoven, Gerro Roskam, Wil Heerland, Riny Lacunes, Erik Vlugt, Paul de Boer, Rik Duyvendak, Jitske Ooms, Rob de Wijn, Wim Brondgeest, Hans de Jong, Mickey Karsten, Martine Bak, Jikke de Witte 
Regie: Paul de Boer
Licht & geluid: Mink Broeze, Maarten Groot
Decor: De decorploeg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: