07 apr

De laatste fatsoensrakker

d’Ye op dreef in ‘De laatste fatsoensrakker’

affichefrNa het serieuze stuk Familie besloot toneelvereniging d’Ye voor haar voorjaarsstuk iets lichters op de planken te brengen. Het werd een toneelstuk van oude bekende Neil Simon, ‘The Last of the Red Hot Lovers’, een stuk voor vier acteurs. Voor de Nederlandse versie van het stuk, ‘De laatste fatsoensrakker’, maakte de toneelvereniging gebruik van een vertaling door Annie M.G. Schmidt. Barney Cashman is 47 jaar en al 23 jaar getrouwd met zijn schoolvriendinnetje Thelma. Hij houdt veel van haar, maar de laatste tijd heeft hij moeite met het idee maar één vrouw gehad te hebben in zijn hele leven. Voor één keer zou hij graag eens ‘toegeven’ aan een andere vrouw. Met deze gedachte pikt hij om de beurt drie verschillende dames op om een paar wilde uurtjes mee door te brengen in de flat van zijn afwezige moeder. Maar de dingen lopen telkens weer anders dan gepland. Barney Cashman werd met verve gespeeld door Nico Kemper. Als eigenaar van een visrestaurant liep hij strak in pak rond met veel te veel aftershave op zijn handen om de vislucht te verdrijven. Een van de vele komische aspecten rond zijn personage. Kempers spel was zeer vloeiend en natuurlijk. Leuk om te zien was de verandering die Cashman onderging bij zijn buitenechtelijke ontmoetingen. Bij de eerste dame die hij ontvangt is hij een zenuwachtige stumper: hij verfrommelt uit nervositeit haar jas, drentelt wat rond en kraamt alleen maar onzin uit. Bij de laatste ontmoeting is hij echter een soort Casanova en heeft hij duidelijk de touwtjes in handen. De eerste ‘love interest’ van Barney, Elaine Navazio, werd gespeeld door Riet Peereboom. Ze is een aantrekkelijke dame die wel van een drankje en een sigaretje gediend is en ‘lijdt’ aan zogenaamde ‘lustopwellingen’. Ze is al redelijk ervaren als het gaat om buitenechtelijke relaties. Vol zelfvertrouwen zat Peereboom bevallig op de bank in een poging haar slachtoffer te verleiden. Haar woede-uitbarstingen bij het falen hiervan waren erg vermakelijk, onder meer door de bitse uitspraken die ze Barney toeroept (‘Als je romantiek nodig hebt, koop dan maar een gitaar en ga naar Spanje!’). De twee toneelspelers brachten goed over dat de geheime ontmoeting absoluut geen succes was.

Amusant
Als tweede maîtresse verscheen José Vlak ten tonele als de wat alternatieve actrice Bobby Michele. Gekleed in bontgekleurde lappen ratelde ze de oren van Barney’s hoofd en gaf hem geen tijd om haar te onderbreken. Dit zorgde voor grappige momenten. Vlak was zeer op dreef als nerveuze babbelbox. Vooral het moment waarop ze marihuana begint te roken en ervoor zorgt dat Barney haar voorbeeld volgt, was zeer amusant. Het laatste uitstapje van Barney, Janette Fisher, werd gespeeld door Ellie van Montfort. Zij vertolkte weer een heel ander personage: een schuchter type dat al haar vertrouwen in de mensheid heeft verloren. Van Montfort bleek een expert in het ongelukkig kijken en speelde op overtuigende manier een gedesillusioneerde vrouw. Met uitspraken als ‘er bestaan geen fatsoenlijke mensen meer’ nam ze alle hoop op een spannende verhouding bij Barney weg. De entourage waarin dit alles zich afspeelde was een gezellige huiskamer. De acteurs maakten goed gebruik van het toneel. Om de tekst verstaanbaar te maken, maakten de spelers gebruik van microfoontjes. Klein minpunt hieraan was dat zo nu en dan het geluid wegviel of door de beweging van de acteurs werd onderbroken. Een leuk detail aan de opvoering was dat er zo nu en dan passages in waren gevoegd om het wat meer up-to-date te maken. Zo werden onder andere de Oscar-uitreikingen van dit jaar genoemd. Toneelvereniging d’Ye heeft met dit toneelstuk weer een geslaagde voorstelling gebracht. De vele oneliners zorgden voor veel humor en de spelers wisten één voor één goed raad met hun grote hoeveelheid tekst.
NNC, Anna Kaal

Voortreffelijk spel van acteurs d’Ye tijdens toneelstuk ‘Fatsoenrakker’

Foto: Marco Bakker

Foto: Marco Bakker

Het toneelstuk “Fatsoenrakker”, waar toneelvereniging d’Ye drie voorstellingen van geeft in het Damhotel, en zaterdagavond jl. de première van was, kent vier hoofdrolspelers/sters, waarvan Nico Kemper als visrestauranthouder (Barney Cashman) de grootste rol kreeg toebedeeld. Barney Cashman had de geheime ontmoeting met drie vrouwen wel iets anders voorgesteld. De eerste vrouw Elaine (Riet Peereboom) was zó dominant, dat zij Barney in verlegenheid bracht wat later resulteerde in een nogal stevige dialoog waarin pittige taalgebruik niet geschuwd werd. De romantiek bleef dan ook weg. De tweede dame die op bezoek kwam was Bobby (José Vlak). Zij was nogal warrig met veel fantasiebeelden. Dit kwam mede doordat ze een stickie rookte, waarmee Barney niet zo goed mee wist om te gaan totdat hij zichzelf ook een stickie permitteerde met uiteindelijke lachsalvo’s en de daarbij zwevende luchtigheid. De derde vrouw, Janette (Ellie van Montfort) was een zwaar depressieve vrouw. Alle drie de kortstondige relaties liepen op niets uit met als slot dat de eigen vrouw van Barney Cashman, Telma, haar man alleen liet zitten. Voor het eerst bracht toneelvereniging d’Ye een stuk waarin vier acteurs de hoofdrollen opeisten, hetgeen inhield dat zij naast het neerzetten van de typetjes ook nog een goede vaste tekstbeheersing moesten hebben. Nu dat hebben Riet, José, Ellie en Nico op meer dan voortreffelijke wijze gedaan. Een compliment is dan ook zeker op zijn plaats. Het was een komedie die, ondanks de dialogen in de drie bedrijven, voldeed aan de verwachtingen tot lachstuk. Vooral de tweede scène zetten het publiek aan tot lachen, wat niet meer ophield. Het toneelstuk onder regie van Hans Keijzer is zeker een bezoek aan het Damhotel komende vrijdag of zaterdagavond waard. Voor het licht/geluid waren verantwoordelijk Mink Broeze en Maarten Groot. Kledingadvies was van Carla Kienhuis. Het toneelstuk kende weer een fraai decor met meubelen, beschikbaar gesteld door Carré Meubelen uit Volendam. Op vrijdag 12 april en zaterdag 13 april voert toneelvereniging d’Ye de komedie “Fatsoenrakker” nog op in het Damhotel, aanvang 20.00 uur. Diegenen die wil genieten van een fijne toneelavond, kunnen wij een bezoek aan dit stuk zeker aanraden.
NIVO


UitgevoerdApril 2002
SpelersNico Kemper, Riet Peereboom, José Vlak, Ellie van Montfort
RegieHans Keijzer
Licht & GeluidMaarten Groot, Mink Broeze
KledingCarla Kienhuis
DecorHenk van Montfort, Jochem Hermanides, Arthur Karsten, Arjan Buijten, Marco Wolfel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: