16 feb

Aladdin en de wonderlamp

affichealD’Ye brengt sprankelende versie van ‘Aladdin en de wonderlamp’

Tijdens de jaarlijkse kindervoorstelling koos toneelvereniging d’Ye dit keer voor een jubileumstuk: voor de twintigste keer werd een toneelstuk voor de kleintjes opgevoerd. Daarbij was er vóór de acteurs extra veel reden om feestelijk gestemd te zijn: regisseur Paul de Boer heeft net een aanmoedigingsprijs gewonnen voor zijn werk. Het duizendenéénnacht sprookje van ‘Aladdin en de wonderlamp’ is over de hele wereld bekend. Door de jaren heen zijn er vele verschillende versies van ontstaan en niemand weet precies meer hoe het oorspronkelijke verhaal er uit heeft gezien. Veel kinderen en hun ouders kennen de Walt Disney verfilming die in 1993 de bioscopen aandeed. Maar met de jubileumvoorstelling van toneelvereniging d’Ye kunnen ze daar een heel bijzondere, nieuwe versie aan toevoegen. De versie van d’Ye is vrolijk, origineel en grappig, onder meer door het gebruik van herkenningspunten. Zo komt Mozarts Zauberflöte om de hoek kijken. De twee geesten die in het verhaal voorkomen, de geest van de lamp (Ben Kuenen) en de geest van de ring (Martine Hamstra), heten hier Tamino en Pamina, de namen van de twee geliefden uit de opera van Mozart; een leuk grapje voor de ouders in de zaal. Ook de namen van de andere karakters zijn geestig. Zo maakt het publiek kennis met twee agenten, Kommer (Wim Brondgeest) en Kwel (Rik Duyvendak), Keizer Hoddok XII (Rob de Wijn) en Keizerin Shoarma XIII (Nel Bakker). De prinses in het verhaal, goed gespeeld door Pauline Kuenen, draagt de naam Monnamoer (een vrije spelling voor het Franse ‘mon amour’, mijn geliefde) en de sullige man aan wie ze uitgehuwelijkt is, heet Prins Pralijn (Ed Koorn). Het sprookje van Aladdin mag dan oosters zijn, de personages zijn in hun doen en laten heel herkenbaar voor Nederlandse kinderen. Zo heeft de broer van Aladdin een krantenwijk en trouwen Aladdin en Monnamoer gewoon in het gemeentehuis. De acteurs waren buitengewoon goed op dreef. Met veel elan betrokken zij hun jonge publiek bij het spel. Erik Vlugt opende het stuk als slechterik van het verhaal in de rol van de boze tovenaar Abanazar. Met zijn grote warrige pruik en indrukwekkende makeup slaagde hij er meteen in de kinderen de stuipen op het lijf te jagen. Met geniepige stem onthult hij een gemeen plannetje: hij stuurt de onschuldige Aladdin erop uit om met gevaar voor eigen leven voor hem in een grot een magische lamp te vinden. Het jonge publiek reageert geschokt en vanaf dat moment kan Erik Vlugt de steun van de kinderen wel vergeten. Telkens wanneer hij op het podium verschijnt, wordt de held Aladdin gewaarschuwd en krijgt de tovenaar namen toegeroepen als ‘slijmjurk’ en ‘vieze oude man’.

Foto:NNC

Foto:NNC

Aan het einde van het stuk speelde Vlugt zeer vermakelijk hoe de boze tovenaar gestraft wordt voor zijn slechtheid. Aladdin laat hem door de geest veranderen van een slecht mens naar een lief mannetje. Waar Abanazar eerst kwaad spreekt, zingt hij nu ‘Het zijn de kleine dingen die het doen’ en fladdert vrolijk het podium af. Vlugt kan terugkijken op een zeer geslaagde uitvoering van zijn rol. Steven Boegem als Aladdin zag er uit als de goedheid zelve en bezit de charme die een jonge held nodig heeft. Het publiek leefde dan ook volledig met hem mee en voorzag hem luidkeels van advies in tijden van nood. Tijdens het slotlied liet de held zien dat hij naast talent voor acteren ook nog beschikt over een goede zangstem. De toneelvereniging had ook qua aankleding erg haar best gedaan. Het decor was goed verzorgd; bij de ene scène stonden de acteurs voor een markt kraam en bij de andere bevonden ze zich in een kasteel. De kostuums waren stuk voor stuk prachtig; mooie tulbanden en oosterse gewaden kleurden het toneel.Toneelvereniging. d’Ye kan terugkijken op een sprankelende Aladdin, vol komische en vermakelijke aspecten.
NNC, Anna Kaal


Uitgevoerd: 16/17 februari 2002
Spelers: Steven Boegem, Erik Vlugt, Martine Hamstra, Gerro Roskam, Wim Brondgeest, Rik Duijvedak, Hans de Jong, Rob de Wijn, Nel Bakker, Pauline Kuenen, Marjolein Schilder, Jitske Ooms, Ed Koorn, Voufke Hermanides, Ben Kuenen, Paul de Boer
Regie: Paul de Boer
Licht & geluid: Mink Broeze, Maarten Groot
Decor: De decorploeg

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: