06 nov

Amateurs!

poster-normaalSterk staaltje amateurisme van d’Ye

Neem de kop boven dit stuk niet te letterlijk, want ze heeft betrekking op de komedie ‘Amateurs!’ van toneelvereniging d’Ye, die afgelopen weekend de première beleefde in de Singel. Het publiek in de zaal was getuige van een repetitieavond van Toneelgroep Zand, die een keer echt wil uitpakken en daarom een professionele regisseur heeft ingehuurd. Deze Albert (Ben Kuenen), een blaaskaak die vooral zichzelf interessant vindt, heeft een nogal hoogdravend maar ook vaag toneelstuk geschreven, ‘Julia’s Reis’. Hij eist ook van zijn spelers een professionele instelling, iets wat deze amateurs hem niet lijken te kunnen bieden. De hoofdrol is toebedeeld aan Esmée (Simone de Boer), de sterspeelster van de vereniging met bijbehorend divagedrag. De manier waarop zij de souffleuse annex productieleidster Nelleke (Jitske Ooms) behandelt, zorgt soms voor plaatsvervangende schaamte. Als diva heeft ze een sterke concurrentie in Daphne (José Vlak), de oppervlakkigheid zelve. De assertieve muzikante Els (Lissy Lutz) lijkt de enige die de dingen bij de naam durft te noemen, terwijl ex-regisseur Henk (Erik Vlugt) en de simpele Harrie (Nico Kemper) vooral bezig zijn de sfeer erin te houden. En terwijl de première nadert, neemt de gezelligheid een hoge vlucht, komen bekende en onbekende relaties tussen de spelers aan het licht, lijkt de techniek haar eigen leven te gaan leiden in de schouwburg en drijven deze amateurs hun regisseur tot wanhoop.

‘Amateurs!’, onder (echte) regie van Paul van Kaathoven, is ook aanstaande vrijdag en zaterdag nog te zien om 20.00 uur.
De Stadskrant

Foto's: Reba Bense

D’Ye speelt spontaan en hopeloos

Toneelgroep Zand wil zich profileren als niet zo maar een willekeurige amateurvereniging, maar als een semi-professioneel gezelschap. Om meer kwaliteit te kunnen bieden, wordt een professionele regisseur in de arm genomen. Enkele weken voor het eerste optreden met de nieuwe spelleider blijkt echter dat de motivatie niet bij alle leden even groot is. ‘Amateurs!’ van Wannie de Wijn is een komedie, maar wel één met dramatische trekken. Iedereen die lid is (geweest) van een amateurvereniging zal er het nodige in herkennen, hopelijk in uitvergrote vorm. Het stuk geeft de complete eerste repetitie van de toneelgroep in de schouwburg waar ze binnenkort zal optreden. De decors zijn nog niet af en over de kostuums heerst onenigheid. Toneelgroep d’Ye staat dan ook in een kaal, compleet zwart decor met slechts tafels en stoelen. De acteurs zijn voornamelijk te zien in hun dagelijkse kloffie. Doordat er vreemde dingen gebeuren in de schouwburg -muziek en licht gaan bijvoorbeeld spontaan aan en uit-, kan d’Ye wel uitpakken met verrassende speciale effecten.

De zeven acteurs van d’Ye ontwikkelen onder regie van Paul van Kaathoven en Jacomine de Visser een spontane, vloeiende manier van acteren. Vooral het natuurlijk struikelen over moeilijke woorden van Harry doet zijn vertolker Nico Kemper bijzonder vanzelfsprekend. Door taalgebruik, uitdrukkingskracht en houding, leert de toeschouwer de spelers in die ene repetitie vrij goed kennen. De meeste onderweg opgeroepen vragen worden dan ook in de loop van het spel beantwoord, maar een enkele oorzaak van bepaald gedrag blijft gissen. In het spel kunnen de leden van d’Ye laten zien dat ze ook heel overdreven kunnen spelen: de ene Zandacteur blijkt nog hopelozer dan de andere. Dat is een prima verklaring voor de norse houding van de regisseur (Ben Kuenen). Zijn stugheid maakt hem onbeminnelijk en het is dan ook moeilijk voor te stellen dat drie vrouwelijke leden van Zand om hem strijden. Een bezoek aan ‘Amateurs!’ is een prima tijdsbesteding, maar wie alle vragen beantwoord wil krijgen, kan zijn heil beter elders zoeken.
NHD, Faralda Houthuijsen


Uitgevoerd: okt & nov 2014
SpelersErik Vlugt, Ben Kuenen, Jitske Ooms, Simone de Boer, José Vlak, Lissy Lutz, Nico Kemper
Regie:Paul van Kaathoven (en Jacomine de Visser)
Licht & geluidMink Broeze, Cor Driesten, Maarten Groot
DecorDe decorploeg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: