01 mrt

Grensoverschrijdingen (Wingelaar / Verbeurdverklaard / De Strikvraag / Gebroken Glas)

grensoverschrijdingenpaulEenakters d’Ye komisch maar ook confronterend

Na een druk jaar, in verband met het 25-jarig bestaan, is d’Ye ook nu weer enthousiast van start gegaan. Ditmaal werd gekozen voor vier eenakters, elk met een eigen speelstijl, karakter en varierend van komisch tot confronterend. De rode draad was grenzen. In ‘Wingelaar’ van Ton Davids gaat het over ongewenste intimiteiten en seksueIe intimidatie op de werkvloer. Hoe ver kan, of mag, je gaan? Pauline Bras, Ben Kuenen en Ellie van Montfort laten de bezoekers een bizar spel zien tussen drie medewerkers van een klein kantoor. Daar is op vrijdagavond iets gebeurd. Maar wat en hoe kwam dat? Elly van Montfort speelde de oudere werkneemster. In het begin wat onzeker maar al snel speelde ze zelfverzekerd. Ben Kuenen wordt een gewaardeerde kracht. Hij kwam goed voor de dag als de jongeman met veel praatjes over zijn veroveringen. Pauline Bras had de lachers meteen op haar hand. Als een levende Barbiepop wiegde ze over het toneel, de handen losjes wapperend, om de opgeplakte nagels te beschermen. Mede door het kapwerk van Mieke de Visser zag ze er schattig uit. Ze speelde een naïef hittepetitje en gebruikte een verwend stemmetje. Het werd een enige rol. In ‘Verbeurd Verklaard’ van Tennessee Williams ontmoeten een jongen en een meisje elkaar bij een verlaten spoorwegstation. Willy leeft in haar eigen wereld en fantaseert over haar zusje en haar minnaars. Tom heeft wel redenen om zich voor haar te interesseren. Hij wordt dol van haar verwarde verhalen maar blijft onverstoorbaar prutsen aan zijn vlieger. Niels Kemper en Maartje Sloots hadden met deze eenakter veel succes op het laatste eenakterfestival in Ilpendam. Ook nu waren ze weer sterk. De ‘Strikvraag’ van Nico de Raad laat het dilemma zien van drie vluchtelingen die aan de grens staan. Ze vragen zich af aan welke eisen ze moeten voldoen. Immers, dit is toch het land dat gebouwd is op naastenliefde, waar iedereen welkom was en waar elke God zijn eigen hulpinstantie heeft? Ed Koorn en Erik Vlugt speelden de sardonische grenswachten. Pauline Bras, Ben Kuenen en Maaike van Strijen gaven indrukwekkend gestalte aan de vluchtelingen die lid waren van de verkeerde stam, van wie de familie is uitgenodigd of een artikel hadden geschreven over corruptie. ‘Gebroken glas’ van Youp van ‘t Hek gaat over de grens tussen fictie en werkelijkheid binnen het theater. We zijn’getuige van een lunchpauzevoorstelling en dat werd lachen. Lachen om de tekst, het gegeven en het verrassende element. IJzersterk spel van Ed Koorn en twee spelers vanuit de zaal. Wie dat waren kunnen belangstellenden volgende week zelf gaan zien.
NNC, Annet Zevenhek

Vier-akter van d’Ye: goed voor een vrolijk toneelavondje waar humor en ernst elkaar doorkruizen

Mensen die graag een ontspannen avondje willen hebben, kunnen dit a.s. zaterdag meemaken bij “Grensoverschrijdingen”, een vier-akter, gebracht door Toneelvereniging d’Ye. Afgelopen zaterdagavond werd deze vierluik voor het eerst opgedragen, waarbij het publiek zich kostelijk amuseerde. Dit is een grote verdienste voor de acteurs van d’Ye. Zij wisten met hun voortreffelijk toneelspel en het neerzetten van verschillende typetjes het publiek aan het lachen te brengen. In de eerste eenakter “Wingelaar” (ongewenste intimiteiten en seksuele intimidaties op de werkvloer) werd de dood van de directeur op verzoek van een betrokken werkneemster op het kantoor, door de drie medewerkers gereconstrueerd. Pauline Bras zette op voortreffelijke wijze een blond typetje neer, met veel heupbewegingen en zwoelige stem, terwijl ze daarbij veel aandacht voor haarzelf had. Ben Kuenen, als chef van de afdeling, speelde in de eerste fase als een afstandelijke man, maar had zeker in stille mate toch veel oog voor het vrouwelijk schoon. Op het eind van deze scene moest Ben half ontkleed de buhne af. Voortreffelijk spel van Ben en Pauline in deze eenakter, die veel hilariteit teweeg bracht onder het publiek. Ellie van Montfort vertolkte de gedegen kantoormedewerkster, die zich als vrouw niet liet vernederen door de op sex beluste man. Als het ware had zij een leidende rol wat betreft haar jarenlange toneelervaring, hetgeen haar zonder problemen goed af ging. De tweede eenakter “Verbeurd verklaard”, waarin Maartje Sloots en Niels Kemper de hoofdrollen vertolkten, had een heel ander karakter als het eerste stuk. Twee jonge mensen ontmoeten elkaar op een verlaten perron, waarin Maartje Sloots als Willy haar verhaal en gevoelens blootlegt aan een luisterende jongeman Tom (Niels Kemper). Wel of niet realiteit of fantasie? Het is een moeilijk stuk waar met weinig doorlopende tekst toch de inhoud van een verhaal wordt neergezet, hetgeen veel concentratie vergt van deze twee spelers. Hierna volgden nog “De strikvraag” en ‘de lachwekkeride scènes bij “Gcbroken glas”. Wat goed naar voren kwam bij deze vier eenakters, is dat toneelvereniging d’Ye beschikt over jonge talentvolle leden, die zich vrij gemakkelijk kunnen profileren als typetjes op het toneel. Het is zonder meer de moeite waard om de vier eenakters “Grensoverschrijdend” in het Damhotel te gaan bezichtigen.
NIVO

grensoverschrijdingen

Vier uiteenlopende eenakters d’Ye

Komende zaterdag heeft u nog eenmaal de mogelijkheid om vier maal een eenakter te zien van toneelvereniging d’Ye in het Damhotel. Voor ruim honderd bezoekers vond dit weekend de eerste suecesvolle uitvoering plaats. Tien spelers acteren in vier korte eenakters varierend van kluchtig tot heel serieus. Uitsmijter is ‘Gebroken glas’, geschreven door Youp van ‘t Hek en gespeeld door Ed Koorn. Op humoristische wijze worden grenzen tussen theater en werkelijkheid haast onzichtbaar. Opvallende rollen zijn er weggelegd voor Paulien Bras, als het naïeve, of eigenlijk gewoonweg domme, kantoormeisje in ‘Wingelaar’. Ook Ellie van Montfort moet genoemd worden. Zij heeft als invalster in drie weken tijd een bepalende rol ingestudeerd en zij brengt die met verve. Maartje Sloots en Niels Kemper gloreerden al op het jaarlijkse eenakterfestival in Ilpendam. Hun bijzondere spel in ‘Verbeurd verklaard’ van Tenessee Williams is ook in Edam te zien. Kortom, wie wil genieten van zeer uiteenlopende vormen van toneel moet op zaterdag 27 maart aanwezig zijn in het Damhotel.
Stadskrant


Uitgevoerd: voorjaar 1999; februari 1999, Verbeurdverklaard in het Dorpshuis te Ilpendam; April 1999, De Strikvraag in het Het Pakhuis te Hoorn
Spelers: Pauline Bras, Ben Kuenen, Ellie van Montfort, Niels Kemper, Maartje Sloot, Ed Koorn, Maaike van Strijen, Erik Vlugt, Nico Kemper, Marije Hauwert
Regie: Hans Keijzer
Decor: Jochem Hermanides, Max Schuitemaker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: