07 mrt

Kaviaar of spaghetti

Smakelijk plezier bij Kaviaar of spaghetti

Ellie van Montfort als Silvana en Wijnand Visser als Opa Foto: Marco Bakker

Ellie van Montfort als Silvana en Wijnand Visser als Opa
Foto: Marco Bakker

“Kaviaar of spaghetti” is een Italiaanse klucht van twee schrijvers die samen een goed plot en een uitgebalanceerde tekst bedachten. Het verhaal gaat over een arm Italiaans gezin dat door slinkse manipulaties van de familieleden van geld wordt voorzien. Allerhande listen en bedriegerijen leiden tot bizarre en komische situaties, zeker als het specifieke Italiaanse temperament goed tot uitdrukking komt. Het toneel van het Damhotel heeft beperkingen. De geringe speelruimte en matige belichtings-mogelijkheden moeten met veel vinding-rijkheid worden opgelost. En daarin is men bij d’Ye zeker geslaagd. Een bont decor en een creatief uitgedacht scènebeeld met trap, vier deuren en een onderschuifbed kregen een plaats op het kleine toneel. Daarbij moesten pakweg veertien spelers zich nog bewegen. Dat lukte wonderwel en alle spelers wisten zich daar goed bij aan te passen. De toneelvereniging beschikt over een groep mensen die met hun spel weinig voor elkaar onderdoen. Die gelijkwaardigheid geeft echter weinig uitschieters, ofschoon de ervaring van Nico Kemper, Paul van Kaathoven, José Vlak en Wijnand Visser merkbaar was. Zeker Kemper speelde zijn rol met veel gemak. José Vlak had een goede Italiaanse uitstraling. Publiek laten lachen is moeilijk en komieken zijn dan ook uiterst serieus met hun act bezig. Zo degelijk en vasthoudend was Visser als opa. Nergens overdreven, goed getimed en heel komisch.
NNC, Peter van der Winden

D’Ye presenteert “Kaviaar of spaghetti”

De rol van Tommasina wordt gespeeld door José Vlak. Zij is in haar rol van deftige dame met bontjas prima op dreef. Tekstvast en inventief slaat zij zich door het stuk. Ook Nico Kemper heeft zich goed ingeleefd in de rol van de ietwat vunzige vader van het gezin. Debutant Paul van Kaathoven als oom Luigi is een aanwinst voor d’Ye. Zijn mimiek deed het goed bij het publiek. Wim Bak als de zoon Alfredo blijft verrassen. Als verlegen, zwaar verliefde jongeman weet hij vertedering op te wekken. Wijnand Visser heeft in het toneelstuk weinig tekst, maar dat doet niets af aan zijn acteerprestaties. Met krakende stem en trillende handen geeft hij gestalte aan opa, een demente generaal, die alleen al door zijn aanwezigheid zorgt voor de meeste lachsalvo’s.
De Stadskrant, Carla Knelange 


Uitgevoerd: voorjaar 1995
Spelers: Nico Kemper, Wim Bak, Riny Jansen, José Vlak, Ellie van Montfort, Wijnand Visser, Wil Heerland, Wijnand Boon, Pauline Bras, Martine Hamstra, Maaike Porsius, Rob de Wijn, Paul van Kaathoven
Regie: Hans Keijzer
Souffleur: Ed Koorn
Licht & geluid: Mink Broeze, Maarten Groot
Decor: Wim Cornelissens, Roel Bijleveld, Han Broeze, Bernie de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: