03 jun

Lang en gelukkig

lang gelukkigAssepoester, maar dan anders

Toneelgroep d’Ye heeft onlangs zijn veertigjarig jubileum gevierd. Nu speelt een achttal leden van de vereniging ‘Lang en gelukkig’ in De Triade, vanwege het jubileum een bijzondere locatie.
‘Lang en gelukkig’ volgt in grote lijnen het bekende sprookje ‘Assepoester’, maar alles is net even anders. In de versie van toneelgroep d’Ye, onder regie van Jacomine de Visser, is Assepoester een kordate jongedame. Zij raakt bevriend met Roodkapje, die in dit verhaal van verlegen meisje dat altijd moeders raad opvolgt en nooit van het pad afdwaalt, verandert in een zelfstandig denkende jonge vrouw die doet wat haar hart haar ingeeft. Knecht Knoop is verliefd op Assepoester, die goed bevriend raakt met de prins. Die prins heeft een speciale band met zijn lakei, maar zit onder plak bij zijn moeder. De wolf, die normaalgesproken Roodkapje wil opeten, maakt een verrassende verandering door. Uiteindelijk, zoals dat in sprookjes gaat, vindt iedereen zijn eigen geluk – zelfs de gemeneriken. De acteurs van toneelgroep d’Ye werkten hun karakters allemaal op een andere manier uit. Daardoor komen sommige sprookjesfiguren over als levensechte personen, terwijl andere merkwaardige trekjes hebben en meer aan tekenfilmfiguren doen denken. Een ietwat bevreemdend effect is het resultaat. De acteerprestaties zijn van een prima niveau, zodat het spel soepel verloopt. Kinderen volgen geboeid het verhaal, terwijl volwassenen de grootste lol hebben om dubbelzinnige opmerkingen of gebaren en om verwijzingen naar de buitenwereld. Assepoesters stiefzussen heten bijvoorbeeld Paris en Hilton. Zij worden gespeeld door mannen, die heel aardig op hun hakken blijven balanceren – al heeft er wel eerder één zijn enkel bij verzwikt. De vervreemdende sfeer wordt verhoogd door het decor, dat veel aan de verbeelding overlaat. Slechts een kleine projectie en soms wat achtergrondgeluid scheppen enigszins een minder vrijblijvend beeld. Het voegt echter niet altijd iets wezenlijks toe. De kostuums zijn van veel grotere waarde. Sommigen dragen prachtige, grootse uitdossingen, terwijl bij anderen de kleding bijna onnadenkend onverzorgd overkomt – altijd perfect passend bij het licht absurdistische samenraapsel van karakters en gebeurtenissen.

NHD, Faralda Houthuijsen


Uitgevoerd: juni 2013
Cast: Martine Hamstra, Erik Vlugt, Hans de Jong, Ben Kuenen, Jitske Ooms, Riny Lacunes, Rietje Leuvelink, Petra ten Hagen
Regie: Jacomine de Visser
Licht & Geluid: Kees Runderkamp, Maarten Groot
Kleding: Reba Bense

%d bloggers liken dit: