07 sep

Jan Rap en z’n maat

D’Ye toont goed spel in stuk van Yvonne Keuls

José Vlak als Lenny Foto: Marco Bakker

José Vlak als Lenny
Foto: Marco Bakker

“Jan Rap en z’n maat” is een stuk over jongeren en de maatschappij en jongeren in de maatschapij. Ze willen wel, maar kunnen niet, omdat ze niet weten hoe. Allemaal zijn ze hun plekje kwijtgeraakt of ze hebben het nog niet gevonden. Hun leven is een continu gevecht om te overleven. Soms kiezen ze voor een vlucht en dat blijkt niet altijd een gelukkige keus. Het opvangtehuis waar ze tijdelijk onderdak vinden wordt gerund door vier idealisten die ervan overtuigd zijn dat zij de jongeren iets kunnen bieden. Maar dat lukt niet altijd. Ed Koorn speelde gedegen de rol van de bepaald niet soepele Tijmen. Zijn tegenpool is Koen, goed gespeeld door Nico Kemper. Rob de Wijn speelde prima de klusjesman Klaas, en de lieve en begrijpende Yvonne werd gespeeld door Wil Heerland. De jongeren van d’Ye konden zich als tijdelijke bewoners goed uitleven. Goed spel van Martine Hamstra als Ali, Riny Jansen als Klaasje en José Vlak als Lenny. Wijnand Boon was prima op dreef als de agressieve Louis. Wim Bak had zich zoals gewoonlijk weer perfect ingeleefd in zijn rol als schandknaap. Prima gebaren en mimiek en een uitstekend gekozen outfit. De jonge Pieter Leek speelde de stotterende Charrie. Zijn goed uitgespeelde pillenscène leverde hem het eerste open doekje op. De grote rol van Gemma was voor Brigitte Lang. Een prima keus, want Lang was precies de slonzige, grof gebekte wilde kat die nog altijd woedend is dat haar moeder haar indertijd heeft weggegeven. Haar rolkennis was prima.
NNC, Annet Zevenhek

Overtuigend en indrukwekkend spel van d’Ye

Naarmate het toneelstuk vordert raken de toeschouwers betrokken bij de gevoelswereld van de personages, niet in de laatste plaats door het overtuigende spel. De onhandelbare Louis is een prachtige rol van Wijnand Boon, die zich heel goed heeft weten in te leven in deze jongen, die zich geen raad weet met de wereld om hem heen. De bittere en teleurgestelde Gemma, gespeeld door Brigitte Lang, is een extroverte meid, een flapuit. José Vlak speelt Lenny, een zenuwachtig en bang meisje dat in een inrichting heeft gezeten. Eigenlijk verdienen alle spelers het om apart vermeld te worden, want stuk voor stuk hebben ze prachtig uiting gegeven aan de bestaande karakters. Ook de belichting en de toepasselijke muziek zijn van grote betekenis. “Jan Rap en z’n maat” is een boeiend verhaal. D’Ye heeft er een indrukwekkend schouwspel van gemaakt.
De Stadskrant


Uitgevoerdnajaar 1994
SpelersRob de Wijn, Wil Heerland, Ed Koorn, Nico Kemper, Brigitte Lang, José Vlak, Martine Hamstra, Pieter leek, Riny Janssen, Wim Bak, Wijnand Boon
RegieHans Keijzer
SouffleuseVoufke Hermanides
Licht & geluidMink Broeze, Maarten Groot
DecorJouke Deen, Han Broeze, Tanja Vaes, Bernie de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: