09 mrt

Chris Pepijn en het Land van Knots

DYE_20110127_Affiche_KT_maart_2011_V20_VIER_VoorstellingenKnotsgoed kindertheater door d’Ye

Een goede kindervoorstelling is makkelijk te herkennen. Kijk naar de kinderen in de zaal. En Chris Pepijn en het Land van Knots door toneelgroep d’Ye is een goede. Het jonge publiek roept luidkeels mee: ‘Hij is daar! Ze gingen die kant op!’ Verschrikte, blije, verontwaardigde gezichtjes, je ziet ze allemaal voorbij komen, de kinderen en de spelers genieten. Dat zie je. Van achter het publiek komt Chris Pepijn op (Paul van Kaathoven met zijn elastische gezicht waarmee hij leuke, gekke bekken kan trekken). Hij is door de koning van het Land van Ernst, een ernstig volk, erop uit gestuurd om er achter te komen waarom iedereen in het Land van Knots zo vrolijk is. Maar als Chris Pepijn daar aankomt, is dat helemaal niet het geval. Er wordt ruzie gemaakt en gekibbeld omdat de ‘geluksregenboog’ is gestolen door de gemene heks uit het Land van Droef. Chris trekt er heldhaftig op uit om de regenboog terug te halen! Een spannend verhaal met eeuwenoude thema’s als goed en kwaad, vriendschap enz. Kinderen begrijpen ze goed en laten zich helemaal meeslepen in de magische werelden vol huilende bomen, enge heksen en goeie feeën. Als er ruzie wordt gemaakt en de knotsgekke figuren uit het Land van Knots door elkaar beginnen te praten, roepen de kinderen spontaan dat ze vooral ‘rustig’ moeten doen! “Ja, precies” antwoordt Pepijn. “Doe eens rustig!” De spelers reageren heel leuk op de luide reacties van de kinderen. Heks Felomenia (Riet Peerenboom) dreigt zelfs om de kinderen te betoveren als ze haar dwarsbomen in haar strijd tegen de bijdehante Chris Pepijn. Het publiek van vier tot elf jaar maakt dit stuk tot een feest. Dat wisten ze bij Toneelgroep d’Ye al voor ze begonnen. Dus zorgden ze voor genoeg ingrediënten om de kinderen te vermaken. Ze moesten helpen met raadsels, meeroepen en zaten zelfs leuke liedjes in. Regisseur Paul de Boer kent de kindergeest goed en weet ze te vermaken. Een schoonheidsfoutje telt niet als het publiek na de voorstelling enthousiast de spelers bestormt met allerhande vragen. Dan weet je, dit was knotsgoed kindertheater.
Jurgen Walch, Noordhollands dagblad

Kleurrijk jeugdspektakel

Maar liefst drie maal was de grote zaal van de Singel gevuld met kinderen die zichtbaar genoten van het vrolijke- en spannende toneelstuk ‘Chris Pepijn en het Land van Knots’. Toneelgroep d’Ye stelde niet teleur en haalde alles uit de kast om de jeugd te vermaken.
Witte Weekblad

Kinderen in de ban van toneelstuk “Het land van Knots”

Vrolijkheid, ruzie, hekserij en het verhaal van het Land  van Knots, dat waren anderhalf uur lang de ingrediënten wat de acteurs van toneelgroep d’Ye drie keer ten tonele brachten in cultureel centrum ‘de Singel’ afgelopen weekend. Het verhaal ging over Chris Pepijn uit het land Ernst, die naar het land  Knots ging, waar normaliter vrolijke mensen wonen. Maar door hekserij en het verdwijnen van de geluksregenboog werd er nu ruzie gemaakt. Uiteindelijk kwam alles weer goed. Dit tot grote opluchting van de in grote getale opgekomen jeugd in de zaal.

De kinderen reageerden enthousiast op hetgeen er allemaal gebeurde op het toneel. Hierdoor kon Chris het geluk naar het land Ernst brengen met de regenboog. Riet Peerenboom had de rol van heks Felomenia en maakte daarbij heel wat los bij de jeugd. Rik Duyvendak mocht de onwetende Zacherias spelen, wat hij voortreffelijk uitbeeldde in houding en spraak. Irma Mellenbergh, Marjolein Schilder, Voufke Hermanides en Ellie van Montfort gingen geheel in hun rol op gekleed in kleurrijke kledij. Zij speelden respectievelijk Hartje, Giebeltje, Rinkelbel en Bolletje. Simone Steur wist het verhaal als een Fee Mirabella tot een goed einde te brengen en Paul van Kaathoven (Chris Pepijn) tevreden naar zijn land terug te sturen. Het decor bij de start van het verhaal was zeer kleurrijk, maar veranderde tijdelijk in een donker somber bos, om daarna weer kleurrijk te eindigen. Het geluid en licht was weer perfect op het verhaal afgestemd. Heel leuk waren de liedjes die gezongen werden, met één nummer op de pauze gericht, wat zeer origineel en nieuw was. De regie was in handen van Paul de Boer. Verder werkten mee: Maarten Groot (geluid), Kees Runderkamp (licht), Remco van Poelgeest, Henk van Montfort en Cor Driesten (decor) en Ben Kuenen (productie). Het was een zeer geslaagd en mooi gespeeld jeugdtoneelstuk van d’Ye.
Nivo

Gespeeld 5 & 6 maart 2011
Spelers Paul van Kaathoven, Ellie van Montfort, Riet Peereboom, Rik Duijvendak, Voufke Hermanides, Marjolein Schilder, Irma Mellenbergh en Simone Steur
Regie Paul de Boer
Licht & Geluid Kees Runderkamp & Maarten Groot
Productie Ben Kuenen I
Decor Remco van Poelgeest, Henk van Montfort, Cor Driesten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: