01 jan

Wagenspel ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan Vereniging “Oud Edam”

oudedamWagenspel door d’Ye

…hierna trad toneelvereniging d’Ye op met een kort wagenspel, waarin drie legendarische Edammer personen, Langbaard Pieter Dircksz, de dikke kastelein en de lange meid Trijntje Kever in het leven werden geroepen. Zij werden gespeeld door Nico Kemper, Gerro Roskam en Voufke bij ’t Vuur met nar Wim Bak als inleider. Het was een geweldig optreden.
Nivo

Kostelijk wagenspel met drie Edamse “rariteiten”

 

In het kader van de jaarlijkse muziekdag was er zaterdag op de Kaasmarkt twee keer een schitterend spektakel te zien: een wagenspel, geschreven door Pé Mühren voor de Edamse toneelvereniging d’Ye. Als onderwerp koos Pé voor drie overbekende figuren uit de Edamse historie: Trijntje Kever, Jan Claeszoon Claesz en Pieter Dirckszoon Langebaard. Drie Edamse rariteiten die vanuit hun lijsten in het Edamse museum op de bezoekers neerkijken. Zaterdag deden ze dat weer, maar nu vanaf de tot toneel ingerichte boerenwagen. De drie figuren waren prachtig in stijl gekleed en werden tot leven gebracht door Riny Janssen, Jacco Kemper en (de laatste aanwinst van d’Ye) Lex Bos. Tot groot vermaak van het publiek stapt het drietal uit hun lijsten om een samenspraak te beginnen: de dikke kastelein blijkt wel wat in de “lange meid” te zien, gevoelens die door de zure, met een zeer giftige tong gewapende burgemeester Pieter Langebaard belachelijk worden gemaakt. Een leuke rol was ook weggelegd voor Jan Besseling die in een mooi narrenpak de “boeren, burgers en buitenlui” oproept dit wagenspel te aanschouwen.
NNC, Janny Boelens-Boss

Uitgevoerd: 1986 & 1993
Spelers: 1986: Riny Janssen, Jacco Kemper, Lex Bos, Jan Besseling; 1993: Nico Kemper, Gerro Roskam, Voufke Hermanides, Wim Bak
Regie: 1986: Pé Muhren; 1993: Paul de boer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: